27 februari 2009

Kommer jag bli olaglig?

Tydligen har ett organisation av 57 "muslimska nationer" (hur bisarrt är det inte att tilldela en hel nation en religionstillhörighet?) lyckats få igenom första stegen mot ett FN-stött förbud mot förtal av religion. Det skulle i princip innebära att någon som jag skulle vara i riskzonen för att, helt FN-sanktionerat, hamna i fängelse. Det finns redan många idag som är frihetsberövade efter att ha blivit anklagade för hädelse, skillnaden skulle nu vara att en regim som den i Iran (eller USA för den delen) helt med FNs goda minne skulle kunna fängsla meningsmotståndare och hänvisa till den här lagen.

Jag har hela tiden tyckt att humanisternas utspel om avskaffandet av religionsfriheten (Något i stil med: Varför ska religiösa ha dubbla rättigheter? Räcker inte yttrandefriheten?) har varit en smula löjeväckande och gett en bild av humanisterna som ett gäng mediakåta gaphalsar. Men när man ser denna typ av utspel, i ett såpass tongivande organ som FN, blir jag lite fundersam om det ändå inte finns en poäng i deras argumentation.

Precis som artikeln antyder, kan detta även få mer långtgående konsekvenser. Eftersom det inte är religiösa människor den söker att "skydda" mot förtal, utan skydd mot kritik av själva religionen i sig, innebär det att man på något sätt legalt måste komma fram till att det som religionen predikar är absolut sanning. Detta eftersom definitionen av förtal innefattar att det man säger måste vara osant för att kunna klassas som förtal. Problemen finns således inte bara demokratiskt, i den mening att allt måste kunna debatteras och kritiseras i ett öppet samhälle, utan även på ett logiskt plan. Flera religiösa övertygelser emotsäger dessutom varandra, men ändå ska de alltså alla bedömas som sanning. Förslaget skulle troligtvis även gå stick i stäv med de FN-resolutioner som innebär åsiktsfrihet och yttrandefrihet, eller åtminstone innebära en stor begränsning av dessa rättigheter.

När länder med en majoritet av muslimska medborgare, eller en majoritet av muslimer vid makten, går samman i FN för att göra denna typ av utspel, kan man starkt misstänka att de ämnar använda FN som skydd för att mer effektivt kunna verkställa förföljelse av meningsmotståndare inom sina egna länder. Det är ju ingen hemlighet att de muslimska teokratierna tillhör de länder där de mänskliga friheterna är som mest begränsade.

Yttrandefrihet och åsiktsfrihet, dem ska man definitivt inte bunta ihop o slå ihjäl...

Läste om detta på Pharyngula...

1 kommentar:

  1. Skrämmande. Hoppas någon i FN ser till att detta inte händer.

    SvaraRadera