19 augusti 2009

Claphaminstitutet fortsätter förljuga

I en artikel i Världen idag skriver Tuve Skånberg, direktor för Claphaminstitutet att hjärnan är skapad för religion och att det skulle vara ett problem för ateister. Jag tänkte titta på artikeln och avslöja lögnerna och det fortsatta propaganda-dravlet från de militanta kristna på Clapham-institutet. Är det inte märkligt att dessa kristna, vilka anser att deras religion är grunden för moral, ljuger så mycket för att försvara sina vidskepligheter?

Det är inte lätt att vara ateist. En av de största svårigheterna med en ateistisk livsåskådning är hur man ska förklara den allmänna förekomsten av religiös tro. Globalt sett är det bara en av tio som inte bekänner sig tro på en gudomlig makt. Tron är den normala mänskliga grundhållningen, inte otron. Varför då, kan man undra?

Tvärtom, det är jättelätt att vara ateist och påståendet att det skulle vara svårt att föklara förekomsten av religiös tro är naturligtvis lögn. Det finns en mängd forskning som förklarar hur religion är ett resultat att vår hjärnas överaktiva associationsförmåga (enkelt uttryckt). Jag har hittat två lättlästa essäer som jag kan rekommendera: The religious brain av Peter Q. Deeley och Religion: Bound to believe? av Pascal Boyer. Men vänta, det följer ironi av sällan skådat slag längre ner i artikeln:
Människans hjärna är skapad och förprogrammerad för religiösa upplevelser. Den slutsatsen kan dras ur en studie publicerad tidigare i år i artikeln Cognitive and neural foundations of religious belief, i tidskriften Proceedings of the national academy of sciences. (PNAS 2009 106:4876-488).

Detta skulle alltså utgöra en intellektuell uppförsbacke för ateisterna då religiösa fundamentalister till och med har forskning bakom sig:
Skulle vår gudslängtan och vår hjärnas beredskap för religiösa upplevelser vara den enda mänskliga drift och längtan som det inte finns någon faktisk grund för, och ingen relevant tillfredsställelse för? Ateisterna har onekligen en intellektuell uppförsbacke.

För det första går det inte att hitta artikeln med den referens de angett. Googlar man på den hittar man bara referenser till Claphampropaganda i olika former. Söker man däremot på artikelns titel så finner man den i PNAS. Ironin blir total, då det står följande att läsa i abstract:
Our results are unique in demonstrating that specific components of religious belief are mediated by well-known brain networks, and support contemporary psychological theories that ground religious belief within evolutionary adaptive cognitive functions.

Resultatet styrker alltså teorierna om att religiositet är ett resulat av adaptiva kognitiva funktioner som uppkommit genom evolution.

Här verkar vi alltså ha ett fall av medveten förvrängning av forskningsresultat i syfte att ge Claphaminstitutets propaganda ett sken av vetenskaplighet. Misslyckandet är uppenbart, men de räknar väl antagligen inte med att någon ska söka rätt på artikeln de refererar till, än mindre läsa den.

2 kommentarer:

  1. Ironin är dubbel i och med att artikeln talar om evolutionär anpassning, som Skånberg (som kreationist) med all sannolikhet avfärdar.

    SvaraRadera
  2. Jag har sedan länge konstaterat att det uppenbarligen inte finns något budord om att man inte får ljuga. Det ljugs något rent förbannat i kreationistkretsarna!

    SvaraRadera